Tågturné ska främja ungas innovationskraft

Ungas Idétåg. Foto: Tillväxtverket

Ungas Idétåg. Foto: Tillväxtverket Bildrättigheter

Dagens gästbloggare är Kajsa Villman, kommunikatör på Tillväxtverket. Kajsas inlägg utgår från egna infallsvinklar och erfarenheter. Innehållet speglar inte med nödvändighet regeringens eller Regeringskansliets ställningstaganden.

Nu är det bara att tuta och köra! I fredags lanserades Ungas Idétåg på Stockholm Centralstation. En turné som riktar sig till Unga mellan 18-30 år som vill ta sin idé vidare till handling. Hur kommer man på en innovativ idé, tar patent eller startar företag? Det är några av de frågor som besökarna kommer att få svar på. Efter Stockholm rullar vi vidare till ytterligare 12 orter. Den här turnén är en aktivitetet inom VINNOVA och Tillväxtverkets gemensamma program Ungas Innovationskraft.

Fyra av tio unga (18-30 år) vill hellre vara företagare än anställda och 74 procent kan tänka sig att bli företagare.[1] Samtidigt drivs endast tre procent av de små och medelstora företagen i Sverige av unga som är upp till 30 år.[2] Med turnén Ungas Idétåg hoppas vi att det glappet ska minska. Vi vill att fler unga ska ta sina idéer vidare till handling och att de ska veta var och hur de går till väga för att få hjälp. Med start i Malmö och avslut i Luleå hoppas vi nå ut till unga i en stor del av landet.

För de som inte kan, vill eller befinner sig långt från de 13 orter vi besöker så finns tåget självklart även på sociala medier. Där svarar vi på frågor och arrangerar en idétävling där tio vinnare får möjligheten att ta sin idé vidare till handling. På vår youtube-kanal finns förebildsfilmer där man kan inspireras av andras resor från idé till verklighet och titta på en utbildningsfilm med tips och råd.

Kajsa Villman Henrik Arwidson. Foto: Tillväxtverket

Kajsa Villman och Henrik Arwidson på Stockholms centralstation. Foto: Tillväxtverket Bildrättigheter

Inom programmet använder vi nya kommunikationskanaler och nya grepp för att nå ut till så många unga som möjligt. En annan viktig del med den är turnén är att både vi på Tillväxtverket och VINNOVA och de organisationer som är med som rådgivare på tåget samlar in kunskap och lärdommar för att bli ännu bättre på att ge råd till unga i framtiden.

Bakgrunden till turnén är ett regeringsuppdrag som Tillväxtverket och VINNOVA fick 2010. Uppdraget var att bedriva ett treårigt program, Ungas Innovationskraft, för att främja unga innovatörer i åldern 18-30 år. Tidigt i programmet tillsatte vi en Advisory Board med 16 unga i målgruppen, flera av dem driver själva företag och/eller har tagit fram innovativa tjänster eller produkter. Ungas Idétåg är ett resultat av deras input.

Den 23 april kan unga malmöbor besöka Ungas Idétåg. När de går igenom tåget presenteras de för innovationsprocessen i åtta steg; din idé, skydda din idé, starta företag, finansiering, design, tillverkning, försäljning/internationalisering och hållbarhet. På plats finns rådgivare inom respektive område. Besökaren ska kunna lämna tåget och ha verktyg och kontakter för att ta sin idé vidare till handling. Vi vill peppa unga och ge dem inte bara verktygen utan även självförtroendet att våga tro på sina idéer och göra verklighet av dem.

Turnéplan för Ungas Idétåg. Foto: Tillväxtverket

Turnéplan för Ungas Idétåg. Foto: Tillväxtverket Bildrättigheter

Här kan du läsa mer om de olika turnéstoppen.

Med tåget vill vi skapa en mötesplats dels mellan unga men även mellan det regionala innovationsstödsystemet och de unga. Under förmiddagarna vid varje stopp hålls regionala samtal där man tar upp frågan ”hur ska det regionala innovationsstödsystemet bli bättre på att tillvarata ungas innovationskraft?”. Resultatet av dessa samtal kommer att dokumenteras och bli en input till den nationella innovationsstrategin utifrån de ungas perspektiv. För självklart ska de ungas perspektiv tas upp där, det är ju vi unga som framtiden.

Vi ses på tåget!

 

Kajsa Villman kommunikatör och Henrik Arwidson projektledare för Ungas Idétåg

Kommentera

1 kommentar

Första gången du kommenterar på Näringsbloggen kommer kommentaren att godkännas av moderator innan den visas. Du måste följa Näringsbloggens netikett när du kommenterar.

Genom att klicka på knappen Skicka samtycker du till att kakor används.

E-postadressen visas inte publikt

  1. Pingback: Regionsdebatt och workshop på Ungas idétåg | Marcus Nygren