Information: Näringsbloggen kommer att upphöra i januari 2018. Vi hänvisar istället till Näringsdepartementets sidor på regeringen.se eller följ oss på Twitter: @naringsdep

Har du frågor om detta, kontakta Näringsdepartementets kommunikationschef Tomas Engholm via e-post: tomas.engholm@regeringskansliet.se

Innovation för integration!

Bild från utställningen Matprat. Foto: Robin Wiman

Bild från utställningen av Matprat. Foto: Robin Wiman Bildrättigheter

Dagens gästbloggare är Kajsa Davidsson som är nyexaminerad MFA Industridesigner från Konstfack i Stockholm. Innehållet speglar inte med nödvändighet regeringens eller Regeringskansliets ställningstaganden.

Jag skulle vilja dela med mig av ett exempel på hur innovation kan spela en viktig roll i samhällsutvecklingen. I det här fallet genom att skapa bättre förutsättningar för integration.

I dagens rådande samhällsklimat, när en livlig debatt om fördommar och integration pågår i svensk media, när främlingsfientliga partiers inflytande växer över stora delar av Europa och när forskning visar att Sverige är näst sämst på integration i Europa (Ryszard Szulkin, 2012), ser jag ett stort behov för innovativ förändring vad gäller dessa frågor. Mitt Masterprojekt, från Industridesign på Konstfack, har därför ägnats åt att utforska hur jag som Industridesigner kan bidra till bättre förutsättningar för integration. Med fokus på språkinlärning och utbildningen Svenska för invandrare som en central nyckel för detta.

Bild på gästbloggare Kajsa Davidsson och Amina Muhammad, SFI-deltagare på SFI-västerort i Tensta. Foto: Robin Willman.

Gästbloggare Kajsa Davidsson och Amina Muhammad, SFI-deltagare på SFI-västerort i Tensta. Foto: Robin Wiman. Bildrättigheter

För att kunna erbjuda något som verkligen kunde komma att skapa värde för mottagarna, ägnade jag en stor del av projektet åt att bilda förståelse för olika intressenters perspektiv, förutsättningar, hinder och förväntningar. Detta till största delen genom intervjuer, observationer och co-design workshops med SFI-deltagare och lärare från bland annat Tensta och Eskilstuna. Detta upprepades kontinuerligt genom hela processen för att jobba mot ett funktionellt och givande resultat för alla parter.

Resultatet blev konceptet Matprat -ett digitalt läroverktyg kopplat till ett socialt nätverk samt ett event. Vilka tillsammans uppmuntrar ett motiverande och roligt sätt att lära sig svenska, samt skapar förutsättningar för mångkulturella möten runt mat. Konceptet möjliggör för SFI-deltagare att använda sin praktiska kunskap som bas för lärandet samt delta i skapandet av läromaterialet. På så sätt blir språket ett verktyg för att förmedla något du är bra på och tycker om. Målet är att bygga självkänsla och motivation hos deltagarna för att klara att ta sig igenom utbildingen och vidare ut i samhället. I filmen förklaras konceptet ytterligare, ta gärna en titt!


Projektet ställdes ut under Konstfacks vårutställning, 16-26 maj, där besökare och inbjudna SFI-deltagare från Tensta och Liljeholmen fick möjlighet att delta i Matprat, äta tillsammans, dela med sig av matlagningskunskaper och träna svenska! De positiva reaktionerna var många. Tiia Ojala, fd. SFI-lärare fn. Ivik- lärare, kommenterar: ”Matprat är hur bra som helst! Gillar speciellt tanken på att man kan skapa egna lektioner.” Alganesh Tesfazion, SFI-deltagare från Husby, kommenterar: ”Jag möttes med glädje och värme. Det är ett bra sätt att lära sig svenska!”

Att se och höra dessa reaktioner på projektet gör mig övertygad om att genom att bjuda in mottagarna i innovationsprocessen har vi goda förutsättningar för att skapa innovation som svarar till verkliga behov, hinder och förutsättningar och som i förlängningen kan spela en viktig roll i en fungerande samhällsutveckling!

Mer info om projektet finns på hemsidan: www.kajsadavidsson.se

Kajsa Davidsson

Bild på Kajsa Davidsson. Foto: Andrea Davidsson.

Från vänster Melat, Kajsa Davidsson själv och Mariama. Foto: Andrea Davidsson. Bildrättigheter

 

Kommentera

Bli den första som kommenterar!

Första gången du kommenterar på Näringsbloggen kommer kommentaren att godkännas av moderator innan den visas. Du måste följa Näringsbloggens netikett när du kommenterar.

Genom att klicka på knappen Skicka samtycker du till att kakor används.

E-postadressen visas inte publikt