Information: Näringsbloggen kommer att upphöra i januari 2018. Vi hänvisar istället till Näringsdepartementets sidor på regeringen.se eller följ oss på Twitter: @naringsdep

Har du frågor om detta, kontakta Näringsdepartementets kommunikationschef Tomas Engholm via e-post: tomas.engholm@regeringskansliet.se

En ny kanal för dialog i innovationsstrategiprocessen

Innovationsbloggen

Välkommen till Innovationsbloggen! Jag är glad att som nybliven näringsminister också kunna skriva ett gästinlägg på den nya kommunikationskanal för innovationsstrategiarbetet som den här bloggen ska vara.

För mig och mina medarbetare på Näringsdepartementet är det centralt att arbeta öppet och inbjudande. Vi vill nå ut till personer, medier och organisationer som bevakar eller har särskilt intresse av den svenska politiken för innovation – de diskussioner, riktlinjer och beslut som påverkar förutsättningarna för företag, offentliga aktörer, akademi och civilsamhälle att skapa nya lösningar som vi behöver eller efterfrågar.

Arbetet med innovationsstrategin involverar hela Regeringskansliet, många av våra myndigheter och bolag liksom företag, universitet och högskolor, regionala företrädare och många fler. Vårt arbete sker mot bakgrund av de slutsatser som OECD, EU och flera andra länder dragit om hur förutsättningarna för innovation kan förbättras. Sverige behöver det här breda anslaget i samtalet om hur vi ska kunna möta vårt samhälles stora utmaningar, skapa konkurrenskraft och nya jobb, liksom utveckla vår framtida välfärd.

När man talar om innovation – nya sätt att skapa värde eller nya lösningar på behov eller efterfrågan – på det här sättet blir det väldigt abstrakt. I själva verket handlar dock innovationsprocesser om att ta tillvara och utveckla de goda idéerna som kan uppstå hos var och en av oss. Har du någon gång upplevt att någonting inte fungerar som du skulle vilja att det gjorde? Eller har du sagt till en kollega: “Om vi gjorde så här, så skulle vi få mer gjort, kunderna vara nöjdare eller kostnaderna lägre”. Eller har du kanske tänkt om en idé du fått: “Varför har ingen gjort det här förut?”?

Den tanken var starten på en innovationsprocess. Svårare än så behöver det inte vara. De stora och abstrakta orden som jag inledde med beskriver på ett mycket övergripande plan varför innovation har varit, och fortsatt kommer att vara, en förutsättning på vårt samhälles utveckling och överlevnad. Men de stora orden gör att vi lätt tappar bort den viktigaste delen i innovationsprocessen: människan. Det är människors idéer som omvandlas till innovationer. Innovationer som kan lägga grunden till sunda växande företag, nya jobb och svenskt välstånd.

När jag som ny näringsminister nu tar över ansvaret för att leda arbetet med den nationella innovationsstrategin är det också människorna jag vill sätta i fokus. Det hoppas jag att den här bloggen kan bidra till. Människorna som på olika håll jobbar med strategin; människorna som genom åren samlat på sig massor med kunskap om hur goda förutsättningar för innovation kan formas. Men framförallt vill jag i arbetet med innovationsstrategin lyfta fram berättelserna om människorna som kommit på en bra idé och tillsammans med andra människor utvecklat den till en ny eller bättre lösning.

Och med dessa ord vill jag förklara Innovationbloggen invigd!

Näringsminister Annie Lööf

Annie Lööf talar på IVA om innovationsstrategin. Fotograf: Pär Rönnberg Bildrättigheter

Kommentera

21 kommentarer

Första gången du kommenterar på Näringsbloggen kommer kommentaren att godkännas av moderator innan den visas. Du måste följa Näringsbloggens netikett när du kommenterar.

Genom att klicka på knappen Skicka samtycker du till att kakor används.

E-postadressen visas inte publikt

 1. Henrik Dalin

  Bra initiativ med en blogg om innovation.
  Kommer följa den och hoppas på att det blir givande.
  Hur ser du på offentliga inkubatorer och hur deras resultat ska/kan mätas?

  Innovation = tillämpning av idéer
  Och välkommen som näringsminister.
  Mvh
  /Henrik

  Svara på inlägget
 2. Joen Garsén

  Kul att du har börjat innovationsblogga!
  Skåne är i praktiken klar med sin innovationsstrategi. För två veckor sedan ställde sig Forsknings- och Innovationsrådet (FIRS) samt Soundingboard Innovation i Skåne sig bakom ”En internationell innovationsstrategi för Skåne”. Strategin kommer troligen att presenteras i Stockholm 22 november under Skåne:Stockholm-dagarna.

  Skåne bloggar också om sin innovationsstrategi, se ”Innovationsbloggen” på http://innovationsbloggen.blogspot.com/

  Ladda ned en populärversion av strategin:
  http://www.skane.se/Upload/Webbplatser/Naringsliv/Dokument/InnovationSkane_2011_webb.pdf

  Ladda ned strategin:
  http://www.skane.se/Upload/Webbplatser/Naringsliv/Dokument/IIFS%20Strategi%20Version%20Slutligt%20dokument%20Orginal%20Version_SV2012-2020.pdf

  Med vänlig hälsning JOEN,

  Svara på inlägget
 3. Pingback: Innovationsbloggen är lanserad! | Annie Lööf

 4. Christina Linnea Örtendahl

  Tack för ett innovativt initiativ, Annie! Ska bli spännande att följa och kanske delta så småningom.

  Känns positivt med dig som näringslivsminister. Lycka till!

  Svara på inlägget
 5. Pingback: Kapital och Percy B – skapar möjligheter « byanki

 6. Nils Svensson

  Bra initiativ Anne Lööf.
  Du är hjärtligt välkommen att delta i en av våra Ide’cafe’-träffar som hålls på företagslabbet i Nyköping. Vi är ett antal uppfinnare/entreprenörer som har en väldigt massa ide’er som vi vill få ut på marknaden.
  Vi har ide’erna – Du har resurserna. Tillsammans är vi starka.

  Nils Svensson

  Svara på inlägget
 7. Pingback: Ett kommunicerande projekt | Innovation

 8. torbjörn sjöqvist

  Om du nån gång i framtiden funderar över varför alla vackra ord och välformulerade ideer inte leder till en boost,så hör mina ord:BYRÅKRATIN DÖDAR ALLT!En entrepenör/människa behöver inga bidrag,inga skatter,inga ideer inga råd han/hon behöver FRIHET ett närmast okänt begrepp i Sverige och europa.

  Svara på inlägget
 9. Maria Edström

  Hej!
  Jag vill tipsa om en rapport som just kommit. Den sammanfattar inspel från 300 aktörer i 42 länder om genus och innovation i Europa.
  http://www.gender-summit.eu/images/stories/egs-consultation-summaryreport-oct11-b-small.pdf
  Rapporten kommer att diskuteras på European Gender Summit i Bryssel 8-9 november. Kommer någon av er som arbetar med innovationsstrategin att delta där? Flera hundra representanter från företag, forskningsfinansiärer och universitet kommer att delta.
  Länk till konferensen http://www.gender-summit.eu som arrangeras av bland annat projektet http://www.genderinscience.org.

  mvh
  Maria Edström, forskningssekreterare, Nationella sekretariatet för genusforskning http://www.genus.se

  Svara på inlägget
 10. Pingback: Christian.Ottosson.nu » Annie Lööf: “restaurangmomsen ska följas upp”

 11. Pingback: Ett år sedan kickoff för arbetet med innovationsstrategin | Innovation

 12. Pingback: DN idag: Förnöjsamhet gör att Sverige lever farligt | Innovationskraft Sverige

 13. Matts Ader

  Jättebra med en blogg och en innovationsstrategi, Sverige har massor med innovationer som bara väntar på att slå rot. MEN det nuvarande systemet är bra så länge det är en innovation som är ny och börjar växa, tyvärr när den börjar närma sig kommercialisering finns det inget eller ytterst få stöd. Man slängs då ut till riskkapitalisterna och liknande finansiering, där syn på helheten och tiden saknas. EXIT är det enda ord som nämns och ägarandel i bolaget. Ni borde lägga en hög pengar med betoning på RISK och inte KAPITAL. Kalla det ”rörligt riskkapitel för forskar avslutningar”. Nyföretags Sverige skulle explodera i nya världsföretag.

  Svara på inlägget
 14. Sten Kollberg

  Det finns ingen anledning för privatanställda att lämna in uppfinningsanmälningar med det belöningssystem (i praktiken blir det snarare bestraffning) som finns idag. Jag har tidigare meddelat detta brevledes till Annie Lööf den 9 maj i år tillsammans med en artikel i Ingenjören.
  Jag har inte fått något som helst svar.
  Mvh
  Sten Kollberg

  Svara på inlägget