Information: Näringsbloggen kommer att upphöra i januari 2018. Vi hänvisar istället till Näringsdepartementets sidor på regeringen.se eller följ oss på Twitter: @naringsdep

Har du frågor om detta, kontakta Näringsdepartementets kommunikationschef Tomas Engholm via e-post: tomas.engholm@regeringskansliet.se

Från innovationssystem till systeminnovation

Konferensmingel. Foto: Sandra Wiaderny/Näringsdepartementet

Konferensmingel. Foto: Sandra Wiaderny/Näringsdepartementet Bildrättigheter

Igår anordnade Näringsdepartementet och Vinnova konferensen Innovation policy for the Future. Fokus var främst på Sverige som ett ”laboratorium” för systeminnovation med reflektioner från andra länder. Flera internationella gäster och ambassadörer var närvarande.

Näringsminister Annie Lööf, Statsekreterare Håkan Ekengren och Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren var några av talarna från svenskt håll. Professor Frank Geels från University of Manchester förklarade vad han menar med systeminnovationer. Systeminnovationer ändrar hur samhällsfunktioner utförs. Det är alltså en fråga om innovationer som påverkar vårt samhälle och vårt sätt att leva. Det är det som gör det så svårt. Det finns alltid ett motstånd mot stora omvälvande förändringar, även inom organisationer, myndigheter och departement säger Geels. Men just för att det är så svårt att få till stånd önskvärda övergångar mot till exempel ett grönare hållbarare samhälle har staten och politiken har en viktig roll att visa vägen. Samtidigt är politiken en ”follower”, de gör ju det väljarna vill.

Frank Geels berättade om vägen från idé till innovation. – Det är ju ingen innovation förrän det sprids och kommer till nytta för flera.

Annie Lööf samtalar med moderator Mia Odabas. Foto: Sandra Wiaderny/Näringsdepartementet

Annie Lööf samtalar med moderator Mia Odabas. Foto: Sandra Wiaderny/Näringsdepartementet Bildrättigheter

Annie Lööf lyfte fram individen, innovatörens, viktiga roll. Men samtidigt behövs samarbete för att få innovation att hända snabbare – och bättre.

– Vi kommer inte att lösa våra globala samhällsutmaningar med ”business as usual”, vi kommer att behöva samarbeta, både över sektorer, branscher och över nationer.

Många inspirerande exempel presenterades också. Såsom projektet ”Mina vårdflöden” där Nina Lundberg berättade om hur 30 aktörer som vanligtvis konkurrerar nu börjat samarbeta för att lösa vårdens utmaningar. Hur deras patientcentrerade lösning kommer att börja införas i Norrbotten, som inte var med i projektet från början, men kunde gå med tack vare den öppna plattform som skapas. Nina Lundbergs internationellt uppmärksammade projekt fick via twitter ytterligare förfrågan från internationella gäster som ville koppla in sig på projektet.

Öppen innovation var ett tema som kom igen i flera presentationer i lite olika form. Professor Johann Fuller från Innsbruck University pratade om kraften i att fånga upp idéer från ett stort antal kunder och användare. Hur fler kan delta i innovationsprocessen, vilket både genererar fler idéer, många visserligen dåliga, men att de allra bästa idéerna också kommer fram då.

Konferensen avslutades med en ”Innovation catwalk”. Likt en modevisning, men nu med olika svenska innovationer. Dagen bjöd således på både traditionella, men viktiga, produktinnovationer såsom Solvatten och cykelhjälmen Hövding, men också sociala innovationer från Rosengård i Malmö, som ger oss både nya kryddblandningar, spännande kurser och inte minst arbetstillfällen i ett område med hög arbetslöshet. Vi har också nya insikter i kraften som massan ger, hur den kan komma fram med hjälp av innovationstävlingar och plattformar för öppen innovation och crowd sourcing.

Per Engström från Innovationskansliet. Foto: Amalia Syrén/Näringsdepartementet

Per Engström från Innovationskansliet. Foto: Amalia Syrén/Näringsdepartementet Bildrättigheter

Per Engström satte några av projekten i ett sammanhang genom att berätta om den svenska innovationsstrategin, och Margareta Groth berättade om hur Vinnova jobbade med att stimulera till systeminnovationer genom programmen Utmaningsdriven innovation  och strategiska innovationsområden Charlotte Brogren avslutade i suverän skidåkarstil och uppmanar oss att gå hem och innovera!

Jag rekommenderar varmt alla som missade detta att se åtminstone delar av programmet på från och med nästa vecka!

Kommentera

Bli den första som kommenterar!

Första gången du kommenterar på Näringsbloggen kommer kommentaren att godkännas av moderator innan den visas. Du måste följa Näringsbloggens netikett när du kommenterar.

Genom att klicka på knappen Skicka samtycker du till att kakor används.

E-postadressen visas inte publikt