Information: Näringsbloggen kommer att upphöra i januari 2018. Vi hänvisar istället till Näringsdepartementets sidor på regeringen.se eller följ oss på Twitter: @naringsdep

Har du frågor om detta, kontakta Näringsdepartementets kommunikationschef Tomas Engholm via e-post: tomas.engholm@regeringskansliet.se

Höga förväntningar på genomförandet av den nationella innovationsstrategin

Annie Lööf och panel vid presentation av innovationsstrategin på IVA. Foto: Robert Nygren.

Annie Lööf och panel vid presentationen av innovationsstrategin på IVA. Foto: Robert Nygren. Bildrättigheter

Regeringens beslut om den nationella innovationsstrategin i torsdags gav upphov till många reaktioner i media, i bloggar och sociala medier. Mina samlade intryck av mottagandet kan sammanfattas som att det finns höga förväntningar på genomförandet av strategin.

I fredags morse presenterade näringsminister Annie Lööf strategin vid ett frukostseminarium på IVA. Ett referat från seminariet finns här och det går även att se hela seminariet i efterhand på denna länk. Näringsministern besökte dessförinnan The Hub Stockholm och förde samtal med entreprenörer om den nationella innovationsstrategin. En kort film om innovationsstrategin till regeringens webbplats gjordes i samband med besöket.

I söndags ägnade ledarskribenten P J Anders Linder söndagsledaren i SvD åt en reflektion om innovationsstrategin och beskriver Globaliseringsrådets rapport som ” politisk dynamit” och säger om innovationsstrategin att ”den är i alla fall ingen krutdurk”. Bland annat skriver han att ”Innovationsstrategin (…) talar inte om vad som står på spel och präglas inte av någon sense of urgency. (…) Knappast något som står där är fel, men det saknas klarspråk om problemen som uppstår ifall innovationerna och företagandet uteblir och om att det kommer att krävas kontroversiella beslut.” Han lyfter också fram en del positivt:

 ”Det positiva är att ansatsen är bred och inte snöar in på bara forskning och riskkapital. Som Pontus Braunerhjelm, Klas Eklund och Magnus Henrekson skriver i den utmärkta boken Ett ramverk för innovationspolitiken (Samhällsförlaget) bygger god innovationspolitik framför allt på ett förhållningssätt, där de ansvariga tänker i helheter och inte tror att det går att skrämma fram förnyelsekraft genom att fyra av några enstaka nyårsraketer. Ska det bli tryck i innovationspolitiken måste den sätta sin prägel på hela dagordningen, vara med och definiera den politiska linje som förs.”

I ett blogginlägg samma dag beskriver han innovationsstrategin som en tung strategi som presenterades i tysthet och avslutar inlägget med: ”Det sägs från regeringshåll att strategin bara är en start och att det är nu som det riktiga arbetet vidtar. Låt oss hoppas det.”

Professor Pontus Braunerhjelm, vd för Entreprenörskapsforum kommenterar Innovationsstrategin och säger att:

”Det är viktigt med en gemensam vision som omfattar hela regeringen, vi får hoppas att tydligheten i hur den ska förverkligas blir klarare med tiden, säger Pontus Braunerhjelm. Och äntligen hänger inte ihop med att rapporten är sen utan att vi sett fram emot att ta del av innehållet i innovationsstrategin.”

I tidningen Ny Teknik fanns artiklar om innovationsstrategin i både förra veckans och denna veckas nummer. Strategin kommenterades även av chefredaktör Mats Engström på ledarplats.

Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren kommenterar såhär:  

”Innovationsstrategin är ett relevant och viktigt inriktningsdokument. VINNOVA har varit starkt engagerade i processen och inom flera områden som lyfts fram i strategin har VINNOVA en betydelsefull roll framöver. Vi ligger redan i startgroparna och ser nu framemot att vara med och genomföra strategin.”

Avslutningsvis vill jag säga att vi välkomnar den livliga och mångfacetterade debatten om innovationspolitiken och innovationsstrategin som kommentarerna hittills speglar. Vi kommer att återkomma till detaljerna och den fortsatta processen i genomförandet av strategin vid flera tillfällen och i många olika former, bland annat här på Innovationsbloggen.

Nedan följer ett urval av fler reaktioner och kommentarer till strategin från olika håll. Fyll gärna på i kommentarsfältet om det är något du tycker vi borde ha fångat upp.

Svenska teknik& designföretagen, Almega – Anders Persson

Innovationsstrategin har landat

Sweden Bio

SwedenBIO sammanfattar innovationsstrategin – Goda intentioner och fokus på samarbete. Låt oss se till att det inte blir en skrivbordsprodukt!

VINNOVA

Charlotte Brogren välkomnar regeringens innovationssatsningar
Nationell innovationsstrategi

Företagarna – Lars Ilmoni

Innovationsstrategin, luddigt men med potential

Life Science Sweden

Lööf presenterar innovationsstrategin
Som en kompass
Kejsaren är naken

Forska Sverige – Anna Nilsson Vindefjärd

Kommentar angående regeringens nationella innovationsstrategi

Håkan Gergils

Innovationsstrategin flipp eller flopp

Mötesplatsen social innovation – Erika Augustinsson

Äntligen en strategi för social innovation

PRV

Ny innovationsstrategi för Sverige

Rapidus (artikel återgiven på Connect Skånes webbplats)

Regeringen miljardsatsar med ny innovationsstrategi

Gustaf Rosell

Bidde det en innovationsstrategi eller en tumme

Issa Bloom

Nationella innovationsstrategin är nu klubbad av riksdagen (sic!)

SNITTS

Nationella innovationsstrategin är nu släppt

Munktell Science Park

Nationella innovationsstrategin är nu släppt

Reglab

Regeringens innovationsstrategi är här

Omslaget till den nationella innovationsstrategin. Foto: Johnérs Bildbyrå AB

Omslaget till den nationella innovationsstrategin. Foto: Johnérs Bildbyrå AB Bildrättigheter

Kommentera

Bli den första som kommenterar!

Första gången du kommenterar på Näringsbloggen kommer kommentaren att godkännas av moderator innan den visas. Du måste följa Näringsbloggens netikett när du kommenterar.

Genom att klicka på knappen Skicka samtycker du till att kakor används.

E-postadressen visas inte publikt