Information: Näringsbloggen kommer att upphöra i januari 2018. Vi hänvisar istället till Näringsdepartementets sidor på regeringen.se eller följ oss på Twitter: @naringsdep

Har du frågor om detta, kontakta Näringsdepartementets kommunikationschef Tomas Engholm via e-post: tomas.engholm@regeringskansliet.se

Nu fortsätter vi (sam)arbetet!

Sedan några veckor tillbaka är jag chef för det innovationskansli som näringsminister Annie Lööf inrättat  för att samordna och underlätta genomförandet av den nationella innovationsstrategin.

Under drygt två år har jag varit kollega med mina företrädare Sara Modig, projektledaren för utvecklingen av innovationsstrategin och Åsa Minoz vice projektledare.  Jag har varit en del av Näringsdepartementets team i processerna för att ta fram både strategin och forsknings- och innovationspropositionen.  Sedan 15 år tillbaka har jag jobbat med utveckling av innovationssystem och innovationspolicy på både regionalt, nationellt och på EU-nivå. 

Precis som Sara gjorde i sin roll, ser jag dialog och samverkan som två viktiga förutsättningar för att vi i Regeringskansliet tillsammans med alla aktörer ska uppnå strategins vision och vidareutveckla arbetet för ett starkt innovationsklimat. Det handlar om att så många som möjligt jobbar i samma riktning.

I den här andan har nu på fredag näringsminister Annie Lööf bjudit in till en avspark för genomförandet av innovationsstrategin, där 150 engagerade aktörer kommer att medverka. Det  detaljerade programmet för dagen kommer vi strax att lägga upp här.

På avsparken deltar också flera departement, såväl statssekreterare som tjänstemän. Det speglar det värdefulla samarbete som vi etablerat mellan departementen inom Regeringskansliet, när vi gemensamt tagit fram strategin. Det bygger Innovationskansliet vidare på, tillsammans med den interaktion med offentlig verksamhet, näringsliv och civila samhället som vi haft under hela resan.

Imorgon offentliggörs OECD:s översyn av den svenska innovationspolitiken som regeringen gav OECD i uppdrag att göra i framtagandet av innovationsstrategin. Till offentliggörandet har vi bjudit in en mindre grupp aktörer att lyssna på och ställa frågor till OECD:s experter som presenterar och lämnar över översynen till näringsministern på plats här i Centralposthuset. När seminariet är avslutat kommer rapporten att finnas tillgänglig på OECD:s webbplats. Ta gärna en titt på den! Det är en rik rapport med viktiga rekommendationer för vårt fortsatta arbete som vi alla, i våra olika roller kan ta till oss av. 

Vi kommer att fortsätta att bidra till olika mötesplatser och dialogmöten,  både regionalt genom arbetet som IVA Innovationskraft Sverige driver tillsammans med Vinnova och Tillväxtverket, och tematiskt kring olika områden. Här hoppas vi kunna underlätta för att forma konkreta åtaganden, överenskommelser och åtgärder för att nå innovationsstrategins mål.

Vi återkommer med mer detaljer om arbetet framåt och planerade möten!

Kommentera

6 kommentarer

Första gången du kommenterar på Näringsbloggen kommer kommentaren att godkännas av moderator innan den visas. Du måste följa Näringsbloggens netikett när du kommenterar.

Genom att klicka på knappen Skicka samtycker du till att kakor används.

E-postadressen visas inte publikt

 1. Sara Modig

  Kära Marie, stort lycka till till dig och alla medarbetarna! Med din och dina medarbetares entusiasm, hängivenhet och stora kompetens finns goda förutsättningar för mobilisering och handlingskraft. Lita på att jag fortsätter att följa ert arbete och bidra på de sätt jag kan!

  Svara på inlägget
 2. Håkan Gergils

  Det är viktigt att få en konkretisering baserad på den Nationella Innovationsstrategin. Jag för min del, och jag tror inte jag är ensam, skulle önska mig följande:
  # En sammanställning av alla frågor som behöver konkretiseras och genomföras
  # En verklig ”sence of urgency” i arbetet, Världen väntar inte medan vi utreder. Se SvD idag om OECD-rapporten
  # Att tuffa frågor som ägarskatter, optionsbeskattning, ”fond-i-fond”, och hela det offentliga riskkapitalet blir föremål för åtgärder
  # En öppenhet om arbetet på Näringsbloggen, så att många kan involveras och deltaga

  Svara på inlägget
 3. Pingback: OECD-rapport om Sveriges innovationssystem publiceras idag | Gergils Innovationsblogg

 4. Pingback: Innovationsbollen är i rullning

 5. Pingback: Vi gör varandra bra! | Innovation

 6. Folke Meijer

  Jag håller på och läser OECD:s rapport om det svenska innovationssytemet. Den är intressant. En del kännar man till sedan tidigare t ex att det offentliga stödsystemet behöver ses över. Att den finska motsvarigheten till Vinnova är tre gånger så stor i ekonomiska termer. Det borde vara något för regeringen att fundera över och att snabbt agera.

  Svara på inlägget