Information: Näringsbloggen kommer att upphöra i januari 2018. Vi hänvisar istället till Näringsdepartementets sidor på regeringen.se eller följ oss på Twitter: @naringsdep

Har du frågor om detta, kontakta Näringsdepartementets kommunikationschef Tomas Engholm via e-post: tomas.engholm@regeringskansliet.se

Tack för en innovativ höst tillsammans!

Creative Commons/christoph_w

Nu är det snart dags för lite ledighet så att vi kan ladda batterierna för nästa år! Foto: Creative Commons/christoph_w Bildrättigheter

Pust, går höstterminerna alltid så här snabbt? Eller är det  bara när man jobbar med ett så spännande område som innovation?

Hösten inleddes med budgetarbete, där några av de viktigare  innovationsrelaterade insatserna var införandet av ett FoU-avdrag, förändring av 3:12-reglerna samt att upphandlingsstödet inklusive innovationsupphandling förstärks och samlas hos en aktör (Konkurrensverket). Det blev också klart att investeraravdraget införs från den 1 december.

Tillväxtanalys och Vinnova presenterade sina första rapporter om genomförandet av innovationsstrategin, vilket även uppmärksammades på konferensen Mellanlandning. Där fick vi en glimt av det arbete som pågår vid myndigheter, i regioner och i olika branscher och företag. Vi har även hunnit med att på olika sätt delta i IVA:s projekt Innovationskraft Sverige, som syftar till att lyfta det regionala innovationsarbetet ytterligare, och självklart i den internationella konferensen Innovation Policy for the Future, som Vinnova arrangerade i den 12 december.

Det rör sig även på EU-planet. Som ni kunde läsa här för någon vecka sedan är EU:s nya ramprogram för forskning och innovation, Horisont 2020, antaget. Vi har också kommit en bit in i arbetet att programmera nästa strukturfondsperiod, partnerskapsöverenskommelser som förhoppningsvis kommer bli godkända av Kommissionen och klara för genomförande i Sveriges regioner före sommaren. Innovation är ett viktigt område för strukturfondsmedel.

Inför 2014 avslutar vi med att lyfta genomförandet av innovationsstrategin ytterligare, genom att fler myndighheter kommer vara med och återrapportera sina åtgärder för att nå målen i strategin och vissa myndigheter även se över hur innovation kan bidra till att utveckla verksamheten.

För den intresserade kan vi rekommendera denna  ”Innovation catwalk” med några heta svenska innovationer!

En riktigt god jul och ett gott nytt innovativt 2014 önskar vi på innovationskansliet!

Kommentera

Bli den första som kommenterar!

Första gången du kommenterar på Näringsbloggen kommer kommentaren att godkännas av moderator innan den visas. Du måste följa Näringsbloggens netikett när du kommenterar.

Genom att klicka på knappen Skicka samtycker du till att kakor används.

E-postadressen visas inte publikt