Information: Näringsbloggen kommer att upphöra i januari 2018. Vi hänvisar istället till Näringsdepartementets sidor på regeringen.se eller följ oss på Twitter: @naringsdep

Har du frågor om detta, kontakta Näringsdepartementets kommunikationschef Tomas Engholm via e-post: tomas.engholm@regeringskansliet.se

Redefining Innovation – om TEDxStockholms senaste event

TEDx Stockholm. Foto: TEDx Stockholm

TEDxStockholm. Foto: TEDxStockholm Bildrättigheter

När vi under våren började planera offentliggörandet av innovationsstrategin gjorde vi en efterlysning på evenemang med innovationstema. En av de som nappade var TEDxStockholm, som igår arrangerade eventet ”Redefining Innovation” (via länken finns även mer information om talarna).

Det var fullt till sista sätet med innovationsintresserade människor. En härlig blandning av unga, gamla, tjejer, killar. Precis den typen av arenor och sammanhang vi borde se mycket, mycket mer av.

Kvällens moderator, mångsysslaren, Gustaf Josefsson lyckades sätta just ”redefining” i ett sammanhang via sin inledning. Under 1900-talet gick vi, via en utbildnings- och demokratirevolution, från ett samhälle där massorna producerade det några kom på till ett där massorna själva kunde utveckla och förverkliga sina idéer. Den största revolutionen kom först i slutet av 1900-talet då internet gjorde det möjligt för alla, även den som sitter med små resurser i en avkrok, att delta, bidra och kunna nå en marknad.

Trots detta är stora delar av våra system fortfarande anpassade till det gamla industrisamhället där de några stod för idéerna och de många producerade. Om detta handlade också delar av inledande passet, där bl a Alicia Gibbs via dagispedagogik och barnboksillustrationer visade hur tokiga många av våra system, t ex patenträtten, är. ”Play fair, eat cookies and share, everything” sammanfattade hon sitt budskap. I den nya kapitalismen vinner den bästa idén, inte den som råkade komma först. Om någon förbättrar den idén ytterligare så blir den vinnare, innan ytterligare någon gör den ännu bättre.

Catarina Mota pratade om ’hackerspaces’ och hur vi rör oss ifrån DIY till DIT, Do it yourself blir Do it together. När olika kompetenser bidrar i skapandet blir resultatet alltid bättre, alla bär på delar av en god idé. När alla möts och lägger samman sina delar skapas en skön helhet.

Waldemar Ingdahl funderade kring vad innovation egentligen är, mer än ett ord som alla numera vill slänga sig med men som har lika många definitioner som personer som använder ordet. Mark Smith på KTH pratade om sin plan på att bygga ett ’hackerspace’ för utbildning och efterlyste inspel (man skapade raskt en Facebookgrupp ”Hackerspace Kista” på plats, där du kan gå in, joina och bidra med dina idéer).

Erik Kruse från Ericsson pratade om hur digitaliseringen förändrar vår kultur. Därefter följde ett Ted Talk (video) där Beth Noveck som tidigare jobbade med open government för vita huset pratade om open-source government. Ett måste att se för dig som är intresserad av demokrati! Vidare pratade Soki Choi, strateg för skapandet av Nya Karolinska, om hur sjukvården ska revolutioneras. Gillade hennes indelning i soft innovations versus hard innovations, när hon pratade om att man inom medicinen är duktiga på hårda innovationer, som medicin och teknik, men behöver bli duktiga på mjuka innovationer, som system, arbetsmodeller, sätt att organisera, vårda och bemöta.

Som avslutning pratade Folke Tersman, filosof, om hur den gamla demokratin sätts på prov i en ny värld. Demokrati föddes för att jämna ut orättvisor och resursfördelning mellan människor. Idag råder orättvisa och ojämn resursfördelning mellan länder, inte människor. Vi behöver därför skapa en ny global demokrati som jämnar ut orättvisor och fördelar resurser rättvist på global nivå.

Sammanfattat var det en kväll som gav massor av inspiration, en hel del ny kunskap men framför allt insikter. Det blev många ”ja just ja moments” att ta med sig hem. Om man saknade något så var det mer av organiserad interaktion mellan alla intressanta och kloka människor i publiken. Vet att det inte är vad TED-formatet främst handlar om, men kommer ändå lägga fram det som önskemål inför nästa event. För det är ju just det som innovation handlar om; att ständigt bygga vidare på goda idéer och göra dem lite bättre, att aldrig stanna upp. Kom ihåg: Play fair, eat cookies and share!

Mer om och koll på kommande evenemang hittar du på TEDxStockholm. Kvällens TEDx Talks i videoformat kommer inom kort på deras YouTube-kanal.

Kommentera

3 kommentarer

Första gången du kommenterar på Näringsbloggen kommer kommentaren att godkännas av moderator innan den visas. Du måste följa Näringsbloggens netikett när du kommenterar.

Genom att klicka på knappen Skicka samtycker du till att kakor används.

E-postadressen visas inte publikt

 1. Erik Cederberg

  Vi i Stockholm Makerspace var också närvarande på TEDx och gerillamarknadsförde vårt projekt i pausen 🙂

  Vi försöker skapa ett riktigt makerspace i stockholm drivet i föreningsform med egna lokaler och ett stort medlemsantal vilket i dag inte existerar i stockholm.

  Vi anser detta vara mycket viktigt för att driva innovation framåt, läs gärna mer om projektet på http://www.makerspace.se

  Svara på inlägget
 2. Gerth Öhman

  Doktoranden (fn Tekn Lic) i Innovationsutveckling Gerth Öhman skriver:
  Jag läser bl.a ansatsen (citat) ‘Under 1900-talet gick vi, via en utbildnings- och demokratirevolution, från ett samhälle där massorna producerade det några kom på till ett där massorna själva kunde utveckla och förverkliga sina idéer.’.
  Samtidigt använder ansatsen hos Er begreppet ‘Innovation’, vilket ger stöd för att Ni inte har tagit till Er kunskapen om den progression som idéer beskriver på sin väg till Innovation. Det känns fel och besvärande att en sådan viktig fråga skall handläggas vid sidan av vetenskap och beprövad erfarenhet.
  Jag vill dock berömma Er för ansatsen. Men yrkar (se ovan) på att Ni studerar den viktiga progression som Din idé genomgår i sin process mot uppfinning/invention och till Marknadens och kundens innovation. Jag skriver om detta bl.a i min Licentiatavhandling (Idé och innovation) och i min kommande doktorsdel skriver jag om idé och idéutveckling. Innan jag presenterat resultatet av denna avhandling är jag redan inbokad att föreläsa om innehållet vid två stora Universitet i Europa. Europa har förstått det viktiga i idé och idéeutveckling och forskar själva på denna progression.
  Lycka till i Ert arbete.
  Gerth Öhman
  gerth.ohman@miun.se

  Svara på inlägget