Information: Näringsbloggen kommer att upphöra i januari 2018. Vi hänvisar istället till Näringsdepartementets sidor på regeringen.se eller följ oss på Twitter: @naringsdep

Har du frågor om detta, kontakta Näringsdepartementets kommunikationschef Tomas Engholm via e-post: tomas.engholm@regeringskansliet.se

En miljard för åtgärder i regeringens handlingsplan för livsmedelsstrategin

 

Handlingsplanen och det första åtgärdspaketet presenterades av statsminister Stefan Löfven, landsbygdminister Sven-Erik Bucht och miljöminister Karolina Skog vid en pressträff i Lidköping den 7 februari. Foto: Victor Svedberg/Regeringskansliet. Handlingsplanen och det första åtgärdspaketet presenterades av statsminister Stefan Löfven, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och miljöminister Karolina Skog vid en pressträff i Lidköping den 7 februari. Foto: Victor Svedberg/Regeringskansliet.

Den 7 februari presenterades regeringens handlingsplan med åtgärder för att nå målen i livsmedelsstrategin. Handlingsplanen innehåller ett 40-tal insatser fram till år 2019 och regeringen satsar drygt en miljard kronor på genomförandet under denna period. Mathilda Åberg och Gustav af Wetterstedt från Genomförandesekretariatet på Näringsdepartementet berättar mer om handlingsplanen.

Handlingsplanen och det första åtgärdspaketet presenterades av statsminister Stefan Löfven, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och miljöminister Karolina Skog vid en pressträff i Lidköping på tisdagen. Handlingsplanen innehåller åtgärder fram till år 2019 för att bland annat öka den svenska livsmedelsproduktionen, livsmedelsexporten och lönsamheten i branschen. Åtgärderna ska bidra till en konkurrens- och innovationskraftig livsmedelskedja samtidigt som relevanta miljömål ska nås. Regeringen pekar i handlingsplanen ut ett antal särskilt viktiga områden, exempelvis regelförenkling, export samt forskning och innovation.

Utifrån handlingsplanen kommer regeringen fatta beslut om ett antal åtgärdspaket. Det första, som beslutas den 9 februari, innehåller nio åtgärder. Några exempel är uppdrag som ska underlätta för företag att nå nya marknader utanför EU utveckla nyckelhålsmärkningen, mer likvärdiga livsmedelskontroller och minskat matsvinn.

Det ska bli väldigt spännande och roligt att få komma igång och göra verkstad av livsmedelsstrategin. Med handlingsplanen och livsmedelstrategin har vi nu både inriktning och medlen klara för oss och tar sikte på 2030 för att uppnå målen i livsmedelsstrategin.

Mathilda Åberg och Gustav af Wetterstedt
Genomförandesekretariatet på Näringsdepartementet
Länk till handlingsplanen

Länk till faktablad om det första åtgärdspaketet

www.regeringen.se/livsmedelsstrategin

 

Share

Kommentera

Bli den första som kommenterar!

Första gången du kommenterar på Näringsbloggen kommer kommentaren att godkännas av moderator innan den visas. Du måste följa Näringsbloggens netikett när du kommenterar.

Genom att klicka på knappen Skicka samtycker du till att kakor används.

E-postadressen visas inte publikt