Information: Näringsbloggen kommer att upphöra i januari 2018. Vi hänvisar istället till Näringsdepartementets sidor på regeringen.se eller följ oss på Twitter: @naringsdep

Har du frågor om detta, kontakta Näringsdepartementets kommunikationschef Tomas Engholm via e-post: tomas.engholm@regeringskansliet.se

Om kakor

Vad är en kaka?

En kaka är en fil som sparas på din dator för att möjliggöra identifiering av en besökare och dess besök. Kakor används på många webbplatser för att ge en besökare tillgång till olika funktioner. Det går att använda informationen i kakan för att följa hur användare surfar.

Enligt lagen om elektronisk kommunikation ska alla som besöker en webbplats med kakor få tillgång till information om att webbplatsen innehåller kakor och ändamålet med användningen av kakor. Besökaren ska också lämna sitt samtycke till att kakor används.

Det finns två sorters kakor, “vanliga” kakor och sessionskakor. Sessionskakor försvinner när du stänger din webbläsare och sparas alltså inte, medan vanliga kakor sparas på din dator en längre tid.

Kakor på Näringsbloggen

Näringsbloggen använder kakor sparsamt, endast när användare interagerar på webbplatsen sätter sparar vi en kaka på användarens dator. Näringsbloggen är byggd med webbverktyget WordPress och använder statistikverktyget Piwik och verktyget Add2Any för möjligheten att dela information på Facebook samt Twitter. Längst ned på sidan följer mer detaljerad information kakorna som sätts på vår webbplats.

Vill du inte acceptera kakor kan din webbläsare ställas in så att du automatiskt nekar till lagring av kakor eller informeras varje gång en webbplats begär att få lagra en kaka. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade kakor raderas. Se webbläsarens hjälpsidor för mer information. Du kan också radera kakor manuellt från din hårddisk när som helst.

Väljer du att inte acceptera kakor kan vissa funktioner fortfarande användas, men du kan begränsa funktionaliteten på vissa webbsidor, t.ex. dina personliga inställningar.

På PTS webbplats kan du läsa mer om kakor.

Kakor på Näringsbloggen

Uppdaterat i oktober 2011.

Namn Beskrivning Livslängd Utgivare (URL)
wp-settings-1 Denna kaka används av WordPress vid inloggning och eller kommentering. 1 år. naringsbloggen.se
 _pk_id.1.acfa Som ovan. 2 år. naringsbloggen.se
_pk_ses.1.acfa Som ovan. När sessionen avslutas utgår denna kaka. naringsbloggen.se
wp-settings-time-1 Som ovan. 1 år. naringsbloggen.se
BX Yahoo! Flickr använder denna kaka. Vi använder Flickr på vår startsida. 2 år. flickr.com
guest_id Twittermodulen (twitter.com) på vår startsida använder denna kaka. 2 år. twitter.com
_twitter_sess Som ovan. När sessionen avslutas utgår denna kaka. twitter.com
K Som ovan. 1 vecka. twitter.com
original_referer Som ovan. När sessionen avslutas utgår denna kaka. twitter.com
uvc AddToAny använder denna kaka på samtliga sidor. 24 timmar. addtoany.com
__utma Som ovan. 2 år. addtoany.com
__utmb Som ovan. 30 minuter. addtoany.com
__utmc Som ovan. När sessionen avslutas utgår denna kaka. addtoany.com
__utmz Som ovan. 6 månader. addtoany.com