Breaking News – Ett steg närmare ett nytt Central Baltic

Foto: Pia Isaksson/Johnér

Foto: Pia Isaksson/Johnér Bildrättigheter

Förberedelserna för ett nytt Central Baltic för nästa programperiod tog ett kliv framåt i samband med att regeringen i förra veckan fattade beslut att uppdra/erbjuda aktörer med regionalt tillväxtansvar i det svenska programområdet att delta i utarbetandet av det nya programmet. Beslutet gäller Gotlands kommun, Länsstyrelsen i Stockholm samt samverkansorganen i Gävleborg, Södermanland, Uppsala och Östergötland.

Regeringen beslutade också att erbjuda Samverkansorganet i Östergötlands län att samordna det svenska arbetet med framtagandet av programmet.

Programförslaget ska utarbetas i ett av programområdet sammankallat partnerskap med en bred involvering av aktörer på regional och lokal nivå utifrån befintliga partnerskap kopplade till strategier för länens utveckling. I dessa finns bl.a. det civila samhället, universitet och högskolor, relevanta myndigheter och näringslivet representerade.

Regeringen avser att tillsammans med övriga berörda medlemsstater under hösten 2013 lämna förslag till program för Central Baltic till Europeiska kommissionen för godkännande.

Share

Kommentera

2 kommentarer

Första gången du kommenterar på Näringsbloggen kommer kommentaren att godkännas av moderator innan den visas. Du måste följa Näringsbloggens netikett när du kommenterar.

Genom att klicka på knappen Skicka samtycker du till att kakor används.

E-postadressen visas inte publikt

 1. Roland Steen

  Hej,

  Kul att det rör sig framåt, tycker vi som arbetar med lokal och regional utveckling praktiskt (skärgården). Jag har dock inte sett något mer besked från er efter detta i februari. Två frågor:
  1. Hur kan vi som har mycket praktiska erfarenheter av skärgårdsutveckling ge impulser till programmets inriktning och arbetssätt?
  2. Vi arbetar från vårt Stockholms skärgårdsperspektiv med partnerbyggande över hela Östersjön. Hur ska vi förhålla det arbetet till Central Baltic?

  Hälsningar
  Roland Steen
  Skärgården

  Svara på inlägget
 2. Sebastian Stålfors

  Hej Roland,

  Roligt att du är intresserade av Central Baltic inför nästa programperiod.

  1. Vi är givetvis intresserade av era erfarenheter inför nästa programperiod. Jag tycker du snarast ska vända dig till Region Östsam som har uppdraget att hålla samman den svenska delen i programframtagningsprocessen. Ansvarig tjänsteman är Hans Bjurbäck. E-postadress: hans.bjurback@ostsam.se.

  2. Ni använda ert redan uppbyggda nätverk till att vara aktiva inom ramen för ”Skärgårdar och Öar” som är ett särskilt delprogram i Central Baltic. Läs gärna mer på programmets hemsida: http://www.centralbaltic.eu/.

  Hör av dig om du har fler frågor!

  Hälsningar Sebastian

  Svara på inlägget