Information: Näringsbloggen kommer att upphöra i januari 2018. Vi hänvisar istället till Näringsdepartementets sidor på regeringen.se eller följ oss på Twitter: @naringsdep

Har du frågor om detta, kontakta Näringsdepartementets kommunikationschef Tomas Engholm via e-post: tomas.engholm@regeringskansliet.se

Strukturfondsbloggen – Framtidens tillväxt och jobb

Välkommen till Näringsdepartementets strukturfondsblogg. Den är ett sätt för oss att vara mer tillgängliga och föra en öppen och inbjudande dialog med alla som är intresserade av strukturfondsarbetet. Vi vill med den här bloggen ge er insyn i vårt arbete med att förhandla och förbereda en ny strukturfondsperiod 2014- 2020.

Vi som kommer att göra inlägg på den här bloggen är framförallt medarbetare på Näringsdepartementets enhet för Regional tillväxt, men vi hoppas också kunna engagera vissa gästbloggare från regioner, län, myndigheter, organisationer och våra kollegor på andra departement.

Vårt ansvarsområde berör EU:s framtida sammanhållningspolitik eller EU:s politik för regional tillväxt som vi också säger. Sammanhållningspolitikens mål är att skapa ekonomisk, social och territoriell sammanhållning mellan Europas regioner och nationer. Den utgör en tredjedel av EU:s budget och ska bidra till att en genomföra Europa 2020 målen.

Förberedelsearbetet inför den kommande strukturfondsperioden omfattar förhandlingar om EU:s långtidsbudget och strukturfondsregelverk, förberedelser av genomförandet här i Sverige och framtagandet av en partnerskapsöverenskommelse för Sverige – dvs. Sveriges strategi för hur vi ska använda de EU medel vi tilldelas omfattar både strukturfondsmedel och medel inom EU:s landsbygdsutvecklingspolitik och havs- och fiskeripolitik.

Förberedelsearbetet har redan pågått ett par år och vi har mött många av er på dialogmöten, seminarier och konferenser, på vårt ning- forum eller via vårt nyhetsbrev.

Nu hoppas vi att ni hittar hit till bloggen där vi vill ge er bättre insyn i vår vardag och de aktiviteter vi genomför. Jag hoppas att den här bloggen kan bidra med kunskap och möjliggöra en konstruktiv dialog med alla som vill och är delaktiga i arbetet med att förbereda den nya strukturfondsperioden 2014 – 2020.

Välkommen till Strukturfondsbloggen!

Anna Olofsson

Share

Kommentera

16 kommentarer

Första gången du kommenterar på Näringsbloggen kommer kommentaren att godkännas av moderator innan den visas. Du måste följa Näringsbloggens netikett när du kommenterar.

Genom att klicka på knappen Skicka samtycker du till att kakor används.

E-postadressen visas inte publikt

 1. Susanna Rockström

  Hej, det är många och bitvis svårfångade frågor strukturfonderna ska hantera, ser fram emot att följa denna blogg. Arbetet i Stockholmsregionen är i full gång. Sanna

  Svara på inlägget
 2. Staffan Bjurulf

  Hej!

  Jättebra med en blogg för kommentarer och utbyte och lärande inför nästa strukturfondsperiod. Det handlar om stora pengar, som har möjligheten att göra skillnad. Ett förslag skulle kunna vara att Näringsdepartementet sammanställer goda exempel från innevarande strukturfondsperiod ifrån de olika områdena i Sverige från norr till söder. Exemplen skulle sedan kunna spridas hela landet och tjäna som inspiration och lärande. Ett bra initiativ på spridning och lärande skedde i förra veckan genom de resultatkonferenser som Tillväxtverket arrangerade på olika ställen i Sverige. Tror att det finns mycket information och goda exempel som skulle kunna vara nyttiga att ta till sig och bidra till effektivare resursanvändning. En förutsättning är då att fler personer på alla nivåer som jobbar med strukturfondsinsatser känner till arbetssätt och insatser från hela Sverige. Det är få som har ett helhetsperspektiv.

  Vänligen Region Värmland Staffan Bjurulf, Projektledare i SLIM-projektet i Mål 2 Norra Mellansverige

  Svara på inlägget
  • Anna Olofsson

   Hej Stig,
   Vi arbetar för att den nya programperioden 2014-2020 ska vara igång vid halvårsskiftet 2014, (juni/juli)
   men det är helt avhängigt ett beslut om EU:s långtisdbudget. Den 7-8 februari träffas EU:s stats- och regeringschefer
   nästa gång för att försöka nå en uppgörelse.

   Vänliga hälsningar
   Anna

   Svara på inlägget
 3. Mikael Håkansson

  Hej Anna
  Fick detta av min kollega på European Minds Ulf Hägglund
  Spännande att följa och speciellt Östersjöstrategin och dess samanhang i strukturfonder

  Mikael Håkansson

  European Minds

  Svara på inlägget
 4. Malin Ackermann

  Hej!
  Jag arbetar på Lycksele kommuns arbetsmarknadsenhet som bedriver tre socialfondsprojekt. ResursCentrum o Second Chance School som är PO 2 projekt o AC Lyftet som är ett PO 1 projekt. Vi har fått fram många intressanta metoder o resultat och vill gärna berätta mer om det. Vi vill tex understryka fördelarna med att jobba med båda programområderna under samma organisation. Vi vill också berätta om hur vi i AC lyftet integrerat de tre programmålen i alla våra utbildningar, vilket vi tror är nödvändigt för att motverka framtida arbetskrafts o kompetensbrist. Återkom gärna till mig om ni vill veta mera.
  Hälsningar Malin Ackermann

  Svara på inlägget
  • Anna Olofsson

   Hej Malin

   Det låter både spännande och intressant och är precis den typen av inspel vi är betjänta av just nu,
   Jag vidarebefordrar informationen till mina kollegor på Arbetsmarknadsdepartementet som ansvarar för utformningen av socialfonden. Du kan gärna kontakta Cecilia Eng Jakobsson som är projektledare för det nationella socialfondsprogrammet i den kommande programperioden.

   Anna

   Svara på inlägget
   • Malin Ackermann

    Ok! Anna, det ska jag göra.
    Det är många kommuner som har kontaktat oss, o det är bra om vi kan sprida det till en högre nivå. Tror faktiskt att vår nation har mycket att vinna på att kommunerna strävar efter ett enhetligt arbetssätt när det gäller sin roll och sina ansvar i arbetsmarknadspolitiken. Nämligen medborgarnas försörjning, utbildning upp till gymnasienivå o kommunens tillväxt.
    Jag kontaktar Cecilia…..och önskar er en Glad Påsk!
    //Malin

    Svara på inlägget
 5. Urban Laurin

  Hej på er!
  Med förväntan tittade jag in här för att då delta i en levande dialog. Senaste inlägget är från 20 november. Är det så illa?

  Vänliga undringar
  Urban

  Svara på inlägget