Information: Näringsbloggen kommer att upphöra i januari 2018. Vi hänvisar istället till Näringsdepartementets sidor på regeringen.se eller följ oss på Twitter: @naringsdep

Har du frågor om detta, kontakta Näringsdepartementets kommunikationschef Tomas Engholm via e-post: tomas.engholm@regeringskansliet.se

Nya regler om alkolås vid rattfylleri

 

Nollvisionen i trafiken går långsiktigt ut på att ingen ska behöva dö eller skadas allvarligt i trafiken. Samtidigt är det för individer och för hela samhället viktigt att man kan transportera sig själv, gods och passagerare på vägsystemet. Därför måste regelsystemet, övervakningen och utformningen av trafiksystemet stödja föraren i att följa trafikreglerna samt köra nykter, utvilad och i god balans så att olyckorna blir allt färre. En del av det arbetet är att försöka minimera antalet påverkade förare på vägarna.

Den första januari 2012 blev det möjligt att istället för körkortsåterkallelse vid rattfylleribrott medge körkortsinnehav med alkolås som villkor. De nya reglerna syftar till att minska risken för återfall i rattfylleri och därigenom minska antalet dödade och allvarligt skadade i trafiken. Det nya systemet med alkolås utgår ifrån att det i princip bör vara obligatoriskt för den som har dömts för rattfylleri att använda alkolås för att få rätt att köra motorfordon under det eller de närmaste åren.

Läs mer om alkolås på regeringen.se och Catharina Elmsäter-Svärds debattartikel i Expressen den 30 december 2011: Lyckat försök med alkolås blir permanent.

Kommentera

Bli den första som kommenterar!

Första gången du kommenterar på Näringsbloggen kommer kommentaren att godkännas av moderator innan den visas. Du måste följa Näringsbloggens netikett när du kommenterar.

Genom att klicka på knappen Skicka samtycker du till att kakor används.

E-postadressen visas inte publikt