Information: Näringsbloggen kommer att upphöra i januari 2018. Vi hänvisar istället till Näringsdepartementets sidor på regeringen.se eller följ oss på Twitter: @naringsdep

Har du frågor om detta, kontakta Näringsdepartementets kommunikationschef Tomas Engholm via e-post: tomas.engholm@regeringskansliet.se

Marita Ljung diskuterar småföretag med irländsk minister

Irlands minister för småföretag, John Perry, kom förbi Näringsdepartementet idag för att träffa Annie Lööfs statssekreterare Marita Ljung.

Marita Ljung och John Perry

Marita Ljung och John Perry Foto: Näringsdepartementet Bildrättigheter

Sverige och Irland är två starkt exportdrivna ekonomier med många innovativa företag, så det finns många gemensamma intressen och saker att prata om.

Både Ljung och Perry är SME-envoys

Marita Ljung och John Perry delar också ett särskilt intresse för små och mellanstora företag. Bland annat har båda utsetts till ”SME envoys” i EU-kommissionens nätverk – d v s särskilda representanter för små- och mellanstora företag som träffas med jämna mellanrum för att diskutera EU-politik ur en småföretagarvinkel. Mer info om SME-envoy-nätverket och Marita Ljungs roll som Sveriges SME envoy här.

Marita Ljung och John Perry diskuterade framför allt hur man genom politik kan stimulera innovativa företag till att växa och bli konkurrenskraftiga på internationella marknader, och hur fler människor kan uppmuntras att starta och driva företag. Kvinnors företagande och äldres deltagande på arbetsmarknaden var två ämnen som också berördes.

Innovationsstrategier i Europa

Eftersom Sverige just nu arbetar med att utforma en nationell innovationsstrategi, och Irland nyligen lanserat en nationell innovationsstrategi, utbytte de också erfarenheter om detta. Myndigheter i Sverige (VINNOVA) och och på Irland (Enterprise Ireland) samarbetar sedan ett par år med ytterligare fyra innovationsmyndigheter i EU (Tekes i Finland, Technology Strategy Board i UK, FFG i Österrrike, och Agency NL, i Nederländerna) kring bättre policy och stöd till innovativa små och medelstora företag. Bland annat diskuterar myndigheterna bättre system för kapitalförsörjning för att stimulera innovation och tillväxt i innovativa företag vid ett möte i Dublin just denna vecka. Både John Perry och Marita Ljung var mycket positiva till ett fortsatt och ökat samarbete.

Kommentera

Bli den första som kommenterar!

Första gången du kommenterar på Näringsbloggen kommer kommentaren att godkännas av moderator innan den visas. Du måste följa Näringsbloggens netikett när du kommenterar.

Genom att klicka på knappen Skicka samtycker du till att kakor används.

E-postadressen visas inte publikt